Ubuntu installeren voor GoForAfrica – het verslag

Inleiding.

GoforAfrica is een stichting die zich bezighoudt met het voorzien van kennis over auto’s aan leerlingen in Gambia en Senegal. De slogan van GoforAfrica is: Leerlingen met leerlingen voor leerlingen. Leerlingen van opleidingen autotechniek krijgen de gelegenheid om hun stage te vullen met het kopen van een barrel (een auto die weinig kost en weinig kwaliteit heeft) en deze gereed te maken voor een reis naar Gambia. Na een reis van drie weken gaan de leerlingen aan de leerlingen van GTTI in Gambia les geven over een onderwerp wat ze hier in Nederland hebben voorbereid. Deze stage duurt dan 6 á 7 weken waarna de leerlingen weer terug vliegen naar Nederland. De auto die ze weer klaargemaakt hebben wordt in Gambia aan een instantie of persoon geschonken die daar mee geholpen wordt.

Naast deze hoofdactiviteit van GoforAfrica gaan er op de reis ook mensen mee die als belangrijkste activiteit het schenken van een auto hebben, het inrichten klinieken of het trainen van medisch personeel ter plaatse.
Ook verzamelt GoforAfrica in Nederland (afgedankte) computers om ze daar weer in te kunnen zetten in het onderwijs.

Ubuntu.

En dan komt Ubuntu in zicht. Eén van de betrokken organisaties bij de autotechniek in Gambia is Timloto. Deze organisatie zet zich in om met open source software het onderwijs in Nederland en ook in Gambia voort te helpen. En, natuurlijk, één van de open source besturingssystemen is Ubuntu. Die raadt Timloto dan ook aan.

Dit jaar waren er een 30-tal computers die voorzien moesten worden van Ubuntu, Latex, Xfig.

Via een oproep op het Nederlandse forum van Ubuntu hebben we een aantal mensen gevonden die het leuk leek om deze klus te klaren. Vooraf hebben we overwogen wat er allemaal moest gebeuren en hoe de mensen in Gambia het beste geholpen konden worden om met de computers te kunnen werken.
Timloto was daarbij een grote hulp, hun site is dan ook op DVD gezet zodat wij die op de computers konden zetten. Dan hoeven de mensen daar niet direct internet te hebben om toch hun werk te kunnen doen. Jan Stedehouder heeft het installatieteam voorzien van instructiefilmpjes waarin de belangrijkste functies van veel gebruikte programma’s en natuurlijk Ubuntu worden uitgelegd. Deze filmpjes zijn aan te klikken via drie verschillende html’s waarin uitleg gegeven wordt over de inhoud van de filmpjes. Wij gaan links naar deze html’s op het bureaublad zetten zodat ze opgestart worden in Firefox. MrGee zorgt voor reserve harddisks en CD-spelers voor het geval dat er te weinig van dit materiaal voor handen is. Jeroenl verzorgt de internet kabels en verbinding bij de sessie. Reekje en Arie zorgen voor gebrande CD’s en stickers. Van mijn computerleverancier heb ik kabels, muizen en netwerkswitches gekregen om aan het project te schenken.

Uitvoering installatie.

Op 21 november 2009 en 5 december hebben we twee sessies gehad in Boekel. We waren om 10 uur aanwezig om de dag voldoende productief te kunnen maken. Omdat we allerlei zaken bij elkaar moesten zoeken en de internetverbinding aan moesten leggen konden we pas om een uur of 12 productief worden.
Toch leverde de eerste sessie al 17 computers op die gereed waren en de laatste sessie nog 13 computers op zodat we nu op het aantal van 30 computers gekomen zijn.

MrGee, Reekje, Maasnet, Joop13, oo7, Jeroenl, Joho en Arie zijn de eerste sessie aanwezig en de tweede sessie zijn van deze club, helaas, Jeroenl en oo7 er niet.

We waren gewaarschuwd dat een aantal computers voorzien was van een wachtwoord op de bios, dus hebben we direct maar de bios voorzien van een nieuwe batterij en gereset. Daarna kon de software geïnstalleerd worden. Nou ja, geïnstalleerd?? We hebben vaak eerst uit alle kasten die er stonden een volwaardige computer samengesteld waarin naast het moederbord een CD-speler, voldoende geheugen en zelfs, zo nu en dan, een harddisk moest worden geplaatst. Gelukkig had MrGee een aantal CD-spelers meegenomen zodat we aan het werk konden. We hadden ook internet in de loods. Maar dat werkte zo langzaam dat toen we een computer klaar hadden er met remastersys een installatie-DVD gemaakt is zodat we sneller konden werken.

Na het installeren van de software hebben we de computer voorzien van een GoforAfrica achtergrond. Op het bureaublad hebben we links geplaatst naar de instructiefilmpjes van Jan Stedehouder. Firefox start op deze computers op met als startpagina de site van Timloto.

Voordat de computers weer dichtgeschroefd zijn hebben we in de kast de CD met de Ubuntu 8.04.3 Live-CD en een CD met de filmpjes van Jan Stedehouder en de Timloto-site bevestigd. Als klap op de vuurpijl hebben we op de buitenkant van de kast een sticker bevestigd waarop staat dat de software-CD’s zich in de kast bevinden. Daarna hebben we de computer geplaatst bij de andere computers die klaar waren voor Gambia.

Uitleiding.

Al met al hebben we veel plezier gehad om van een stelletje oude computers een aantal betrouwbare en bruikbare machines te maken die nog een aantal jaren hun werk kunnen doen voor de leerlingen in Gambia. We hopen dat we door deze sessies een belangrijke stap hebben gedaan om het leren van de leerlingen in Gambia makkelijker te maken.

Gedurende de dag werden we door Jan Huizinga en andere mensen van GoforAfrica ruim voorzien van koffie en bijbehorende koeken. We kregen ‘s middags een uitgebreide lunch aangeboden met bolletjes, melk en ruimhartig beleg. De eerste zaterdag zijn we ‘s avonds gezellig met zijn allen uit eten gegaan bij de Chinees.

Verslag: Joop13

download hier het officiele verslag

Laatst bewerkt door Arie op zaterdag 12 december, 2009 om 00:05

Advertisements