Helden

Geboren voor 1978? U leeft nog? U bent een held
Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat wij als geborenen in de 50-er/60-er/70-er jaren nog leven!?!?!? Volgens de theorien anno 2004-2005-2006 zouden wij toch al lang dood moeten zijn? Waarom?

Wij zaten in auto’s zonder veiligheidsstoeltjes, gordels of airbags.

Onze bedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium.

Boven aan de trap was geen hekje, wie te ver ging kukelde naar beneden.

Als je wakker werd in je bed hoorde niemand dat en als er echt iets was moest je harder schreeuwen voordat je ouders het merkten.

Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden wij gewoon met onze handjes en beperkte motoriek openen.

Poorten en deuren gingen gewoon dicht en als je er met je vingers er tussen zat waren ze weg.

Of de fiets zat je achterop met je kont op de bagagedrager en probeerde je je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je.

Een helm hadden ze nog niets een op een brommer, laat staan op een fiets.

Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles.

Kleur- en smaakstoffen moeten toen ook al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als die limonade toen was zie ik ze nu echt niet meer.

Kauwgom legde je ‘s avonds op het nachtkastje en at je ‘s morgens weer verder op.

Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo en ook je fiets was of te groot of te klein.

Een fiets had geen versnelling en als een band kapot was leerde je vader je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.

Wij gingen ‘s morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging. Niemand wist in de tussentijd waar we waren en we hadden geen GSM mee.

Het bos of park was een plek om te spelen en geen vieze mannetjesverzamelplek.

Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee.

Wij aten ook al koekjes en kregen brood met boter en werden toch niet dik.

Wij dronken uit dezelfde fles en niemand werd er ziek van.

Wij hadden geen playstation, Nintendo, X-box, 64 tv-zenders, videofilms, DVD, surround soundm eigen TV, computer of internet. Wij hadden vrienden!

De TV begon om 18.00 uur. Dan een uurtje iets voor de kinderen, verder niets en pa bepaalde wel en hoe lang je mocht kijken.

Wij hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en hier werd niemand voor naar de rechter gesleept. Dat waren gewoon ongelukken en soms kreeg je er ook nog een extra pak slaag voor.

Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan dat je een lieveheersbeestje op je jas knoopte.

Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten wij zelf; met stokken sloegen wij naar ballen, wij bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat wij geen rem hadden.

Wij voetbalden op straat en alleen wie goed was mocht meedoen; wie niet goed genoeg was moest maar blijven kijken en leren omgaan met teleurstellingen.

Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen dezelfde lessen. Zij deden soms een klas een jaartje over en daarover waren geen discussies op ouderavonden. De Meester had altijd gelijk!

Wij smeerden onze boterhammen zelf, met een grote mensen mes en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen. Als je de korst niet at dan had je een beetje meer honger de rest van de dag.

Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter.

Als je moeder aan de huisdeur naar je zwaaide was je een watje.

Als je problemen veroorzaakt had, waren je ouders het eens met de politie. Ze kwamen wel om je op te halen, maar niet om je er uit te lullen. Onze daden hadden consequenties. Dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.

Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid. Wij hebben moeten leren er mee om te gaan.

Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen!

Hoor jij daar ook bij? GEFELICITEERD! Wij waren en zijn helden!!

mikkola

Advertisements