Red Hat: vrijwaring van claims noodzakelijk kwaad

Ook Red Hat biedt betalende klanten een omstreden vrijwaring van patent- en copyrightclaims tegen Linux. “Jammer genoeg noodzakelijk”, zegt de Linux-marktleider.

Canonical biedt nu bij zijn supportcontracten voor Ubuntu bescherming tegen claims voor inbreuk op intellectueel eigendom. Dat omvat ook patentclaims zoals die van Microsoft.

Daarmee staat het bedrijf bepaald niet alleen. Sterker nog, ook Red Hat, marktleider op de zakelijke markt met zijn Red Hat Enterprise Linux (RHEL), doet datzelfde al enige jaren.
Omstreden

Dergelijke vrijwaring is niet onomstreden. Het biedt betaalde bescherming tegen claims waarvan iedereen in de open source gemeenschap stelt dat ze gebakken lucht zijn. Daarmee geven deze garanties juist legitimiteit aan vage patent- en copyrightclaims tegen Linux, aldus de critici.

Jan Wildeboer van Red Hat, dat al bijna vier jaar bescherming tegen claims biedt, reageert op de Assurance voor Ubuntu Linux. Hij verklaart dat het moeilijk te zeggen is of de vrijwaring voor claims een goede of slechte zaak is. Toch voegt hij daaraan toe: “Jammer genoeg noodzakelijk, IMHO”.

Auteur: Jasper Bakker

Lees hier het hele artikel.

Advertisements