Tux ICT

ABJ photography & video

Computers thuisgebruikers ontdekken zeldzame pulsar

Door Arnoud Wokke

Drie Duitse en Amerikaanse computerbezitters hebben een zeldzame ster gevonden. De thuisgebruikers stelden de rekencapaciteit van hun computers beschikbaar voor Einstein@Home, een astronomisch distributed-computingproject.

Bij Einstein@Home hebben computergebruikers uit 192 landen de tijd en rekencapaciteit van hun computers beschikbaar gesteld aan de universiteit van Wisconsin-Milwaukee, die daarmee grote hoeveelheden data analyseert. Met Einstein@Home wordt gezocht naar golven van zwaartekracht van pulsars, snel ronddraaiende hemellichamen die kunnen ontstaan nadat een zware ster is ontploft. Pulsars draaien in luttele seconden om hun as en produceren daarbij straling. Die straling wordt opgevangen in observatoria op aarde. De data die bij Einstein@Home wordt geanalyseerd komt van het LIGO-project.

De pulsar werd ontdekt in data die in 2007 al in een observatorium in Puerto Rico werd opgevangen, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Science. Het is voor het eerst dat via Einstein@Home een pulsar is ontdekt. De initiatiefnemers verwachten dat in de komende tijd via het distributed-computingproject nog meer van dergelijke ontdekkingen worden gedaan.

Bron : Tweakers.net

Advertisements

15 August 2010 - Posted by | Aeronautics and Space

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: