Computers thuisgebruikers ontdekken zeldzame pulsar

Door Arnoud Wokke

Drie Duitse en Amerikaanse computerbezitters hebben een zeldzame ster gevonden. De thuisgebruikers stelden de rekencapaciteit van hun computers beschikbaar voor Einstein@Home, een astronomisch distributed-computingproject.

Bij Einstein@Home hebben computergebruikers uit 192 landen de tijd en rekencapaciteit van hun computers beschikbaar gesteld aan de universiteit van Wisconsin-Milwaukee, die daarmee grote hoeveelheden data analyseert. Met Einstein@Home wordt gezocht naar golven van zwaartekracht van pulsars, snel ronddraaiende hemellichamen die kunnen ontstaan nadat een zware ster is ontploft. Pulsars draaien in luttele seconden om hun as en produceren daarbij straling. Die straling wordt opgevangen in observatoria op aarde. De data die bij Einstein@Home wordt geanalyseerd komt van het LIGO-project.

De pulsar werd ontdekt in data die in 2007 al in een observatorium in Puerto Rico werd opgevangen, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Science. Het is voor het eerst dat via Einstein@Home een pulsar is ontdekt. De initiatiefnemers verwachten dat in de komende tijd via het distributed-computingproject nog meer van dergelijke ontdekkingen worden gedaan.

Bron : Tweakers.net

Advertisements