Nieuw kabinet stelt scherpe grenzen aan immigratie

Fractievoorzitters Maxime Verhage (CDA), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (VVD), tijdens de persconferentie na het bereiken van een regeer- en gedoogakkoord.
Foto Roel Rozenburg

Den Haag, 30 sept. Het kabinet Rutte-Verhagen wil Nederland sterker uit de economische crisis laten komen. De overheidsfinanciën worden op orde gebracht. Er worden scherpe grenzen gesteld aan de immigratie. Met een nieuw lik-op-stuk-beleid moet Nederland veiliger worden.

Dat zei VVD-leider Mark Rutte vanmiddag bij de presentatie van het regeerakkoord en gedoogakkoord. „Nederland wordt teruggegeven aan de hard werkende Nederlander”, aldus Rutte.

CDA-factieleider Maxime Verhagen voorspelde omvangrijke hervormingen die de samenleving „sterker en socialer” zullen maken. Hij zei trots te zijn op het regeerakkoord, waar „menig christen-democraat zich in kan vinden. „We schuiven geen rekeningen door naar de volgende generaties”.

Gewoon regeerakkoord

Hij beklemtoonde dat er sprake is van „een gewoon regeerakkoord.” Het nieuwe kabinet zal „pal staan voor de vrijheid, voor iedereen. Niet je afkomst, maar je toekomst is belangrijk.”

Wilders sprak van een historisch akkoord. „Er gaat een nieuwe wind waaien in Nederland.” Minder asielzoekers, minder immigratie en meer geld voor ouderen waren de kernpunten die hij opsomde.

Beperkende maatregelen voor de immigratie zullen leiden tot een daling van de helft van de instroom van mensen uit niet-westerse landen. Illegaliteit wordt strafbaar, en er komt een boerkaverbod, kondigde Wilders aan.

Animal cops

De veiligheid wordt volgens Wilders verbeterd, dankzij geld voor drieduizend nieuwe agenten, „waaronder 500 animal cops”. De 18 miljard euro aan ombuigingingen leidt volgens de PVV-leider nauwelijk tot koopkrachtdaling.

De PVV-leider zegt gevochten te hebben om de verzorgingsstaat overeind te houden. „Door onze steun wordt de AOW- leeftijd niet naar 67 jaar, maar naar 66 jaar verhoogd”, zei hij. De PVV heeft volgens hem voorts veel binnengehaald voor de ouderenzorg.

„De PVV zal zich de komende jaren een betrouwbare partner tonen. Wij zijn er helemaal klaar voor.”

Definitief overeenstemming

Eerder vandaag bereikten de partijen definitief overeenstemming. De fractie van het CDA is echter niet unaniem akkoord gegaan. De twee Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan houden principiële bezwaren tegen samenwerking met de PVV.

Het CDA legt zaterdag de akkoorden voor aan het congres. Afhankelijk van de congresuitspraak beslist de fractie dinsdag over de deelname aan de coalitie. Mogelijk blijven Ferrier en Koppejan tegen en heeft de coalitie geen meerderheid. Daarmee blijf nog zeker tot dinsdag onzeker of het kabinet van VVD, CDA en een gedogende PVV er ook echt komt.

Bron : NRC Handelsblad

Persoonlijk vind ik het een kwalijke zaak dat een partij die tot 4x op rij een kabinet heeft laten vallen weer in de regering komt.

Als deze partij ook maar een klein beetje fatsoen had gehad, hadden ze een grote pas op de plaats gemaakt, ze hebben de afgelopen jaren overduidelijk aangetoond dat ze niet geschikt zijn om te regeren.

Advertisements