Tux ICT

ABJ photography & video

Honderden Wikileaks-mirrors in de lucht

Wikileaks heeft zijn community gevraagd mirrorsites te openen om de site in de lucht te houden. Inmiddels zijn er 208 gedocumenteerde mirrors. De originele site staat op een piratenserver.

“Wikileaks ligt op dit moment hevig onder vuur”, aldus de klokkenluiders op de site. “Om het onmogelijk te maken om Wikileaks ooit volledig van het internet te halen, hebben we jullie hulp nodig.”

Op moment van schrijven zijn er 208 sites die een mirror van Wikileaks draaien. Op de officiële lijst worden 7 Nederlandse mirrors genoemd. De lijst van Wikileaks zelf is onvolledig. De mirror van de Nederlandse omroep Powned ontbreekt bijvoorbeeld. Waarschijnlijk bestaan er dan ook meer mirrors waar Wikileaks geen weet van heeft.

In de oproep van de klokkenluiders worden mensen met Unix-servers die hostingruimte over hebben gevraagd om de site ook op hun eigen servers te hosten. “Dat zou op dit moment niet meer dan een paar GB in beslag moeten nemen.” Mirrorsites zijn websites die naast de originele draaien en bevatten precies dezelfde informatie als het origineel. Ze worden automatisch bijgewerkt als de originele site een update krijgt.
Zweedse hoster

Die originele site bevindt zich op dit moment op Zweedse servers bij hoster PeRiQuito AB (PRQ). Deze hoster werd bekend door het hosten van torrentsite The Pirate Bay. Wikileaks wordt fysiek gehost op een colocatie in een datacenter van Bahnhof dat zich in een bunker in de Pionen White Mountains bevindt.

Het wordt steeds moeilijker voor Wikileaks om het hoofd boven water te houden. In navolging van verschillende Amerikaanse bedrijven zoals hoster Amazon en DNS-provider EveryDNS heeft ook PayPal de banden met de klokkenluiders verbroken. Het is niet meer mogelijk om via PayPal geld te doneren aan Wikileaks. Dit omdat Wikileaks de de algemene voorwaarden van de betalingsverwerker schendt, zo stelt het bedrijf in een officiële verklaring.

Bron : Webwereld

Advertisements

6 December 2010 - Posted by | ICT, Maatschappij, Politiek, Wikileaks |

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: