Linux 3.2 maakt laptops energiezuiniger

Versie 3.2 van Linux is officieel uit en brengt als één van de vele verbeteringen efficiënter gebruik van Intel-chips, zoals in laptops. Daarnaast krijgt Linux betere Ext4-support.

Linux is met bestandssysteem Ext4 nu in staat om data op te slaan in blokken die groter zijn dan 4 kilobyte (KB), tot blokken van maximaal 1 megabyte (MB). Zo’n grotere block size kan prestatievoordelen met zich meebrengen voor gebruik van voornamelijk grote bestanden en datasets. Naast Ext4 heeft Linux 3.2 ook verbeterde support voor het experimentele bestandssysteem Btrfs, dat in ontwikkeling is voor complexe serveropstellingen.

Sandy Bridge-chips

Een direct bruikbare verbetering voor eindgebruikers zijn de energiebesparende opties in Intel-chips. Tot op heden liep Linux daarin namelijk wat achter op Windows. De nu opgeleverde besparingsmogelijkheden zijn overigens net niet wat er oorspronkelijk was gepland. Processorfabrikant Intel heeft in zijn Linux-drivers voor Sandy Bridge-chips toch gas terug moeten nemen, meldt open source-nieuwssite Phoronix net vóór de jaarwisseling.

Linux-schepper Linus Torvalds laat op de mailinglist voor het open source-besturingssysteem weten dat de nu definitieve release van 3.2 nagenoeg gelijk is aan de meest recente proefversie. Die RC7 (release candidate) is net voor de kerst uitgekomen. Tech-site The H zet de overige verbeteringen in Linux 3.2 op een rijtje.

Bron : Webwereld

Advertisements