PLUS-supermarkt over op Red Hat en Zarafa

Steeds meer grote organisaties kiezen voor open source-software. Zo ook supermarktketen PLUS, dat onlangs bekendmaakte over te stappen op het open source groupware- en collaboration-platform Zarafa, met Red Hat Enterprise Linux 6 als besturingssysteem.

Met deze migratie wordt een kostenbesparing gerealiseerd van 40%. Om te beginnen stapt het bedrijf over op een web-client, in plaats van een platform met ‘fat clients’ en Microsoft Outlook. Hiermee wordt zo’n 75.000 euro per jaar wordt bespaard op 3.000 gebruikers.

Verder wordt er zo’n 12.000 euro bespaard op allerlei beheertaken en het aanmaken van gebruikersaccounts, wat grotendeels wordt geautomatiseerd.

Ten slotte wordt nog zo’n 10% op de opslagkosten bespaard door het gebruik van Zarafa Archiver, waarmee oude data op goedkopere opslag wodt gezet. In de multi-tier storage-omgeving van de PLUS-supermarktketen kan de kostenbesparing hierbij oplopen tot 20.000 euro.

Wensen

Supermarktketen PLUS heeft in totaal 269 winkellocaties. De organisatie was op zoek naar een schaalbaar en stabiel collaboration- en communicatieplatform met een hoge beschikbaarheid. De gewenste functinaliteit was: een agenda, toegang tot e-mails via remote access en via mobiele apparaten vanaf elke locatie, synchronisatie van en naar Active Directory en geautomatiseerd gebruikersbeheer. Bovendien moest het een systeem zijn, waarbij toekomstige uitbreidingen makkelijk te realiseren moesten zijn. Eerder bleek dit niet mogelijk doordat een verouderd systeem werd gebruikt, dat in 1999 werd geïnstalleerd. Het ging hier om een systeem met fat-clients en het Outlook-platform, waarbij de synchronisatie met mobiele apparaten niet mogelijk was.

Platform

Inmiddels is PLUS praktisch over op een private cloud-architectuur met Red Hat Enterprise Linux 6 en Zarafa, ofwel een hybride omgeving met Red Hat High Availability Add-On clustering. Dit garandeert een een hoge beschikbaarheid voor de Zarafa storage- en archief-servers en Apache-webservers. Via Zarafa web-access en Z-push mobility services kunnen gebruikers overal hun e-mail lezen.

De migratie van PLUS begint met de agenda- en e-mailfunctionaliteit. Verwacht wordt dat dit later wordt uitgebreid met web-meetings en chat.

Bron : Linux Magazine

Advertisements