That’s one small step for man …

“That’s one small step for man, one giant leap for mankind.” Op 20 juli 1969 zette hij als eerste mens ooit voet op de maan: Neil Armstrong.

De in Ohio geboren wereldberoemde Amerikaan is op 82-jarige leeftijd overleden.

Neil Armstrong, hier tijdens een ruimtevaartcongres in september 2011, werd begin deze maand geholpen aan verstopte kransslagaders. Foto Reuters / Molly Riley

Eerder deze maand onderging Armstrong een bypass-operatie omdat kransslagaders verstopt zaten. Zijn familie heeft het overlijden bevestigd. De landing op de maan en het verblijf van drie uur, waarin monsters werden genomen en experimenten werden uitgevoerd, werd volgens AP door bijna 600 miljoen mensen op televisie bekeken. Destijds was dat eenvijfde van de wereldbevolking.

De legendarische missie met de Apollo 11 met ook Edwin “Buzz” Aldrin en Michael Collins aan boord zou Armstrongs laatste ruimtereis blijken. Een jaar na zijn stappen op de maan krijgt hij een bureaubaan bij de afdeling research en technologie van NASA. Het duurde daarna niet langer dan twaalf maanden voordat Armstrong NASA de rug toekeerde.
De Amerikaan zette zijn loopbaan voort als professoringenieur op de University of Cincinnati. Daar woonde hij met zijn echtgenote Carol.

Bron : NRC.nl

Advertisements