GoForAfrica gaat, als het niet tegenzit in Mauretanië ivm met ontvoeringen, begin 2010 weer met auto’s en ander materiaal naar Gambia/Senegal. Ze hebben 20 Pentium 3 computers die voorzien moeten worden van Ubuntu in het engels en in het frans. Hun onderwijspartner raad het volgende aan:
http://www.timloto.org/nl/waarom.html.

De computers staan in Boekel, een plaats in de buurt van Veghel, in een loods waar plaats is om ze te installeren.

De bedoeling is dus: Installeren Ubuntu inclusief een aantal pakketten met franse en engelse taalondersteuning. Ook zal het nuttig zijn om een instructievideo/presentatie te maken om de gebruikers van deze computers te helpen bij het gebruik van Ubuntu.

Bron : joop13

GoForAfrica 2

21 November was het dan zover. Zo’n 10 man zijn naar Boekel afgereisd om op de computers voor GoForAfrica Ubuntu te installeren.

GoForAfrica gaat volgend jaar ( 7 februari ) met 25 teams naar Banjul ( Gambia ). Deze computers zijn bedoeld voor het onderwijs daar.

Ook zijn er wat foto’s gemaakt, deze kan je hier vinden.

bron : joop13

update : 5 december zijn we verder gegaan.

Er zijn nu 30 computers volledig geinstalleerd met Ubuntu ( Engelse en Franse taalpakketten ), instructie films ( gemaakt door Jan Stedehouder ) en lesmateriaal van Timloto.

joop13 bezig met het afwerken van een installatie

Ubuntu installeren voor GoForAfrica – het verslag

Inleiding.

GoforAfrica is een stichting die zich bezighoudt met het voorzien van kennis over auto’s aan leerlingen in Gambia en Senegal. De slogan van GoforAfrica is: Leerlingen met leerlingen voor leerlingen. Leerlingen van opleidingen autotechniek krijgen de gelegenheid om hun stage te vullen met het kopen van een barrel (een auto die weinig kost en weinig kwaliteit heeft) en deze gereed te maken voor een reis naar Gambia. Na een reis van drie weken gaan de leerlingen aan de leerlingen van GTTI in Gambia les geven over een onderwerp wat ze hier in Nederland hebben voorbereid. Deze stage duurt dan 6 á 7 weken waarna de leerlingen weer terug vliegen naar Nederland. De auto die ze weer klaargemaakt hebben wordt in Gambia aan een instantie of persoon geschonken die daar mee geholpen wordt.

Naast deze hoofdactiviteit van GoforAfrica gaan er op de reis ook mensen mee die als belangrijkste activiteit het schenken van een auto hebben, het inrichten klinieken of het trainen van medisch personeel ter plaatse.
Ook verzamelt GoforAfrica in Nederland (afgedankte) computers om ze daar weer in te kunnen zetten in het onderwijs.

Ubuntu.

En dan komt Ubuntu in zicht. Eén van de betrokken organisaties bij de autotechniek in Gambia is Timloto. Deze organisatie zet zich in om met open source software het onderwijs in Nederland en ook in Gambia voort te helpen. En, natuurlijk, één van de open source besturingssystemen is Ubuntu. Die raadt Timloto dan ook aan.

Dit jaar waren er een 30-tal computers die voorzien moesten worden van Ubuntu, Latex, Xfig.

Via een oproep op het Nederlandse forum van Ubuntu hebben we een aantal mensen gevonden die het leuk leek om deze klus te klaren. Vooraf hebben we overwogen wat er allemaal moest gebeuren en hoe de mensen in Gambia het beste geholpen konden worden om met de computers te kunnen werken.
Timloto was daarbij een grote hulp, hun site is dan ook op DVD gezet zodat wij die op de computers konden zetten. Dan hoeven de mensen daar niet direct internet te hebben om toch hun werk te kunnen doen. Jan Stedehouder heeft het installatieteam voorzien van instructiefilmpjes waarin de belangrijkste functies van veel gebruikte programma’s en natuurlijk Ubuntu worden uitgelegd. Deze filmpjes zijn aan te klikken via drie verschillende html’s waarin uitleg gegeven wordt over de inhoud van de filmpjes. Wij gaan links naar deze html’s op het bureaublad zetten zodat ze opgestart worden in Firefox. MrGee zorgt voor reserve harddisks en CD-spelers voor het geval dat er te weinig van dit materiaal voor handen is. Jeroenl verzorgt de internet kabels en verbinding bij de sessie. Reekje en Arie zorgen voor gebrande CD’s en stickers. Van mijn computerleverancier heb ik kabels, muizen en netwerkswitches gekregen om aan het project te schenken.

Uitvoering installatie.

Op 21 november 2009 en 5 december hebben we twee sessies gehad in Boekel. We waren om 10 uur aanwezig om de dag voldoende productief te kunnen maken. Omdat we allerlei zaken bij elkaar moesten zoeken en de internetverbinding aan moesten leggen konden we pas om een uur of 12 productief worden.
Toch leverde de eerste sessie al 17 computers op die gereed waren en de laatste sessie nog 13 computers op zodat we nu op het aantal van 30 computers gekomen zijn.

MrGee, Reekje, Maasnet, Joop13, oo7, Jeroenl, Joho en Arie zijn de eerste sessie aanwezig en de tweede sessie zijn van deze club, helaas, Jeroenl en oo7 er niet.

We waren gewaarschuwd dat een aantal computers voorzien was van een wachtwoord op de bios, dus hebben we direct maar de bios voorzien van een nieuwe batterij en gereset. Daarna kon de software geïnstalleerd worden. Nou ja, geïnstalleerd?? We hebben vaak eerst uit alle kasten die er stonden een volwaardige computer samengesteld waarin naast het moederbord een CD-speler, voldoende geheugen en zelfs, zo nu en dan, een harddisk moest worden geplaatst. Gelukkig had MrGee een aantal CD-spelers meegenomen zodat we aan het werk konden. We hadden ook internet in de loods. Maar dat werkte zo langzaam dat toen we een computer klaar hadden er met remastersys een installatie-DVD gemaakt is zodat we sneller konden werken.

Na het installeren van de software hebben we de computer voorzien van een GoforAfrica achtergrond. Op het bureaublad hebben we links geplaatst naar de instructiefilmpjes van Jan Stedehouder. Firefox start op deze computers op met als startpagina de site van Timloto.

Voordat de computers weer dichtgeschroefd zijn hebben we in de kast de CD met de Ubuntu 8.04.3 Live-CD en een CD met de filmpjes van Jan Stedehouder en de Timloto-site bevestigd. Als klap op de vuurpijl hebben we op de buitenkant van de kast een sticker bevestigd waarop staat dat de software-CD’s zich in de kast bevinden. Daarna hebben we de computer geplaatst bij de andere computers die klaar waren voor Gambia.

Uitleiding.

Al met al hebben we veel plezier gehad om van een stelletje oude computers een aantal betrouwbare en bruikbare machines te maken die nog een aantal jaren hun werk kunnen doen voor de leerlingen in Gambia. We hopen dat we door deze sessies een belangrijke stap hebben gedaan om het leren van de leerlingen in Gambia makkelijker te maken.

Gedurende de dag werden we door Jan Huizinga en andere mensen van GoforAfrica ruim voorzien van koffie en bijbehorende koeken. We kregen ‘s middags een uitgebreide lunch aangeboden met bolletjes, melk en ruimhartig beleg. De eerste zaterdag zijn we ‘s avonds gezellig met zijn allen uit eten gegaan bij de Chinees.

Verslag: Joop13

download hier het officiele verslag

Go For Africa, verslag uit Tanji Gambia

Door MrGee

Hallo

Even een berichtje vanuit Tanji, Gambia. ’tis hier lekker warm met hier en daar zo’n rottige muskiet. Ik ben ondertussen op tournee geweest in zowel Gambia als Senegal. Lijkt allemaal wel wat op kamperen; vaak geen stroom soms moet ik “douchen” met van die hygiënische doekjes.

Overnacht in de Casamance in zo’n echt authentieke dorpshuis met een deurtje van 1mtr50 hoog, gemaakt van een boomstam.
Overal heb je van de politiecontroleposten die meestal op geld uit zijn, maar de GoForAfrica auto’s worden redelijk ontzien. 1 van de computers was ondertussen bij een douane post “geupgraded” naar Windows XP, een andere wilde men door een expert laten hacken, vanwege wachtwoord problemen. En beambte flink laten zweten, omdat hij claimde voldoende computerkennis te hebben, mocht hij hem afsluiten; hij kreeg de muis niet eens in rechter bovenhoek ;).

Een aantal van ‘onze’ computers weer terug gezien, aantal door vervoer toch defect geraakt, ga ik van dit weekend mee bezig. 1 van de weinige personen die überhaupt iets fatsoenlijks met een computer kan, is een dame van een nursery die les geeft aan een 40tal kinderen van ongeveer 4 jaar oud. Daar heb ik dmv. die offline repo die ik mee
had gcompris, tuxpaint ed. opgezet. Van de computers die vorig jaar via Timloto waren geregeld, en waar ubuntu 7.10 op stond, was bijv. van de 6 er eentje werkende en alle muizen waren of naar de knaagdierenhemel of simpelweg verdwenen en stof, plenty stof.

Je loopt hier nogal eens tegen cultuurverschillen aan, die computergebruik een beetje in de weg staan. In een groepje durft men zo maar niet daar mee te werken, omdat ze veel te bang zijn om fouten te maken. Gisteravond een diner gehad met de lokale televisie erbij. Ik wordt beroemd in Gambia 😀 Ik kwam net terug van een stoffig gebeuren vanuit Senegal, geen tijd om te douchen + aanhouding zeurderige, politie, half omgekleed in de auto en zo naar dat sjieke diner, om te vieren, dat de lokale technische lerareren, succesvol hun Timloto cursus hebben afgesloten.

Dit is tevens een samenwerkingsverband tussen Gambia/Senegal niet op politiek nivo, maar tussen de diverse scholen onderling.
Kortom een drukke week, waarin ik flink wat nieuwe mensen heb ontmoet en ook wel leuke projecten en wat nieuwe dingen heb op gedaan, ook wel iets waar je als ubuntu forum wat mee kunt doen. Al was het maar om je ogen open te houden voor hardware, die maar zo wordt weggemieterd door sommige bedrijven.

Apropos Ubuntu; men vind het concept geweldig, maar als men hier in Afrika denkt dat de onderliggende technologie ook iets Afrikaans is dan wil men liever iets westers, men heeft weinig vertrouwen in de lokale technologie kennelijk.

Ik weet niet wanneer ik weer iets post, ik ben nl. niet de master of my own time, en iemand anders doet de planning, tenminste voorzover er zoiets als een planning bestaat hier.

Groeten Gerrit

Bron

Typisch landschap in Casamance

Go For Africa, verslag uit Tanji Gambia, update

Door MrGee

Hallo allen,

Kleine update, een paar hete dagen gehad, ‘s avonds computers proberen te herstellen; valt natuurlijk de generator op wat cruciale momenten uit, maar goed.
Erg heet geweest nu voor 2 dagen achter elkaar, ik moet zorgen dat er geen zweet op de mobo’s terecht komt.
Met behulp van toiletpapier en remreiniger een laptop waar een drankje in was gegaan, weer aan het lopen gekregen :D, heb ik een foto van geloofd niemand natuurlijk.

Gisteren uitgenodigd bij iemand op de compound en direct iets van 3 traditionele gerechten naar binnen gewerkt; erg lekker maar wel een beetje stikkie spul.

Nog overleg gehad om veel meer te gaan doen met de jongere kinderen en oa. gcompris en ubuntu icm. solartechnologie, lijkt ons zeer nuttig nl., anders mis je de boot al gauw.

Goed ik wordt van hot naar her gesleept en heb vaker niet dan wel stroom/internet dus updates volgen later wel, maak nog wel iets van een verslagje of ga in mei wat presenteren oid.

Groeten Gerrit

Bron

Go For Africa, verslag uit Tanji Gambia, update 2

Door MrGee

Hallo allen

Laatste tussentijdse update, ik denk erover om maar een nette pagina te maken met een wat betere chronologische structuur en wat foto’s, maar ik ben dus ondanks alles nu net een paar uurtjes thuis, 2 nachten nauwelijks/niet geslapen.
Ik duik zo even mijn nest in maar heb alweer een spoedklus achterin de middag. En ben vanmorgen al een paar uurtjes iets aan het regelen geweest.
Vanwege het feit dat ik of ergens onderweg was of op een plaats was
zonder internet niets kunnen posten vanuit Senegal.

Laatste dagen voornamelijk in de Casamanche (Senegal) geweest, was erg warm, voorlaatste dag waarin onze auto het ook begaf (koppakking eruit en koelsysteem slangen gescheurd) was het 41 graden in de schaduw. Uiteindelijk weggesleept daar en ergens tegen twee uur ‘s nachts weer te eten gehad, was wel vreemd; gezellig in het donker te zitten luisteren naar Youssou N’Dour (helaas dezelfde cd, iets van 20 keer gehoord, ik denk dat ik nu ook in het Wuluf/olof kan zingen :D) daarna ging de accu ook leeg. En we waren allemaal erg relaxed ondanks de situatie, zelfs de lifter die op vriendelijk verzoek van een agent in onze auto werd geplant, schoot niet in de stress.

Ook heel bijzonder was de 50 jarige onafhankelijkheidsviering in Senegal in Sindian, waarbij een deel van ons, als speciale gasten in een tentje naar de parade zat te kijken, en de studenten met een aantal auto’s en de demo auto daadwerkelijk aan mee deden. Nadien traditioneel wezen eten uit grote schalen, waarbij een dame de aanwezige vleeshompen met haar handen uit elkaar trok en netjes verdeelde.
Mezelf meteen maar onsterfelijk belachelijk beroemd gemaakt door aan 1 van de traditionele dansjes mee te doen. grin Aan dit soort dingen kom je normaal als blanke niet gauw aan te pas en je ziet daar dan ook geen enkele toerist.
Mijn verjaardag in het kampement in Baila gevierd, originele gewaden gekregen , happybirthday in het frans en engels gezongen door mensen, die weten dat een verjaardag voor westerlingen een speciale plaats inneemt, zelf hebben ze er niet zoveel mee. Dus dat maakt het extra bijzonder. Men zou trouwens kijken als ik volgend jaar terug kom, of het toch niet in het Wuluf/olof kan.
Meteen het schooltje alle 3 lokalen voorzien van ubuntu computers met edusoftware ed. erop. Ook maar eens één van die belachelijk slechte/gevaarlijke Chinese verdeel dozen losgehaald omdat die intussen was uitgefikt. Besloten hem maar niet te herstellen, foto’s van gemaakt, vanwege de in mijn ogen criminele mentaliteit, om dit soort kema afkeur troep hier te dumpen.
Draadjes onafgeschermd, hangen tegen aarde aan, wordt tot 16 ampere doorheen gejast, branden veelvuldig ook uit en of delen schokken uit. Moest niet mogen, heb je al niet veel geld wordt je gedwongen om het aan dit soort crap uit te geven.
Deze week het aantal succesvolle inzetten van mijn arsenaal paperclip reparaties, al dan niet geflankeerd door een kaars (heb ik ook foto’s van ) uit weten te breiden tot 8, men waardeert het dat je met basic middelen van alles weer klaar krijgt; van brillen, tot computers, headphones en een oscilloscoop om maar eens iets te noemen.

Elektriciteitsnet is trouwens ook erg onbetrouwbaar, fluctueert van iets van 180 volt (of lager) naar iets er ver boven; een aantal Ubuntu machines vind dit niet zo jofel en resetten maar zo om de 10 minuten. Trouwens ook gemerkt dat met de remastering het gnome aanlog scherm weer terugfloept naar engels, gnome desktop gelukkig niet. En een aantal mapjes ook de desktop map wordt extra aangemaakt in de 2e taal, dat kan koppelings probleempjes veroorzaken naar de lesstoffen.
Sommige gebeurtenissen waren erg leuk getimed; om maar eens wat te noemen, ik was in eerste instantie van plan om ergens een fiets te lenen/huren/kopen maar daar was geen tijd voor, maar ik had nog wel een zakje met banden herstelmateriaal.
Ik vraag aan Jan Huizinga waar dat op zijn plaats zou zijn, die zegt; op die en die compound. Dus breng ik het daar de volgende dag heen, maar heb nog niets aangeboden of gezegd alleen maar koffie zitten drinken. Komt Petra naar buiten met een rolstoel die uitgeleend ging worden aan iemand met een gebroken been, eerst de zitting maar hersteld. Daarna zegt ze , die man is erg groot en daarom ook zwaar, de banden zijn bijna leeg, heeft iemand een pomp? Heb ik net op deze dag meegenomen, erg goed getimed vind ik.

We hebben los van het goforafrica gebeuren nog wel wat interessante dingen gezien/gedaan, waaraan Ubuntu computers zeker ook bij kunnen dragen, maar als je ze zo geeft, zonder een educatie of zonder dat je iemand opleidt, dan verstoffen ze binnen een jaar, dus, simpelweg spullen leveren; computers/autos/motoren/whatever, is bijna gedoemd te mislukken. Een opleiding tot een propere bediening en maintenance is zeker zo belangrijk.
Van alle machines is er slechts eentja qua mobo helemaal overleden, de rest (zeker wel de helft was stuk vanwege het slechte wegennet) heb ik weer kunnen herstellen. Plus uit een oudere levering in een container en wat shopwerk (14 winkels en pas in de laatste winkel vga kabels) ook nog wat samen kunnen stellen.

Ik heb voor mezelf besloten, in ieder geval volgend jaar weer te gaan, liefst langer. Mocht je ook willen, dan kan ik wel wat laten zien waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld slapen op een soort van plank of geen water of geen stroom of een combinatie van alledrie 😉 of roodbruin van het stof weerkomen na een tochtje over een onverharde piste. Of ‘gezellige’ gesprekken met politiepostjes of de soms erbarmelijk staat van goederen/gereedschap /onderkomens.
Of de door de soms door toeristen verpeste mensen die je bijna je hemd van je lijf vragen als kado. Of de typische rokerige lucht vermengt met gistende vis op sommige plaatsen (mis ik nu al)
Maar als je je goed weet aan te passen en door bovengenoemde dingen heen weet te kijken en een beetje denkt, in het kader van het maximale weten te halen, met minimale middelen, dan ben je in ieder geval een fijne ervaring rijker imho.

In ieder geval flink wat mensen leren kennen en dankzij dat ik mee mocht rijden met Jan Huizinga, naar bijna alle projecten ook veel extra gezien/meegemaakt.

Groeten Gerrit
en truste

Bron

Advertisements